Tempelierstocht

Op vrijdag de dertiende organiseren wij een kroegentocht in jouw regio.

Overzicht

Waar?

Meer info volgt


Wanneer?

De eerste editie zal plaatsvinden op vrijdag 13 oktober 2023.

Verder in de tijd:

  • 13 september 2024
  • 13 december 2024
  • 13 juni 2025
  • 13 februari 2026
  • 13 maart 2026
  • 13 november 2026

Inschrijvingsgeld

Het inschrijvingsgeld hangt af van het aantal deelnemende cafés.

En naargelang het aantal cafés worden er 1 of meerdere drankjes geconsumeerd per locatie.

Een Tempelierstocht waarbij 10 cafés aangedaan worden, met 1 drank per kroeg moet je rekenen tussen de 25 en de 30 € per persoon.


Prijzen

De persoon of personen met een volledig afgestempelde kaart krijgen na de kroegentocht nog een cadeau aangeboden!


Het concept

Wij organiseren een kroegentocht door jouw stad of gemeente, waarbij we elk deelnemend café bezoeken.

Naargelang de locatie kunnen dat er meer of minder zijn. We drinken met zijn allen minstens 1 consumptie per persoon.

In het inschrijfgeld is 1 (of meerdere in geval van weinig aangesloten cafés) standaard consumptie(s) per persoon inbegrepen per kroeg.

Elke deelnemer krijgt een stempelkaart die in elk café afgestempeld wordt bij een consumptie. Een voorbeeld ervan vindt U hier.

De persoon of personen met een volledig afgestempelde kaart krijgen nadien nog een prijs.


Vanwaar de naam “Tempelierstocht”?

Op vrijdag 13 oktober 1307 werden alle Tempeliers opgepakt in Frankrijk en vervolgd. Dit is één van de mogelijke verklaringen van het verband tussen ongeluk en “Vrijdag de Dertiende”. En gezien de uitdrukkingen “zuipen als een tempelier” of “tempelieren” meer dan eenmaal uitgesproken worden, leek het ons wel zo gepast de term “Tempelierstocht”in het leven te roepen.

Een beetje geschiedenis

De Tempeliers waren een soort van kloosterorde, en deze orde werd gesticht in 1120 door Hugo Van Payns en nog acht andere ridders.

Maar omdat ze zo rijk en machtig werden, besloot de Franse koning Filips de Schone alle Tempeliers en nog vele andere mensen op te pakken, in totaal ongeveer 15.000!

De Orde van de Tempeliers werd beschuldigd van ketterij, en de gevangenen werden beschikbaar gesteld aan de inquisitie, een soort kerkelijke rechtbank. Wie bekende, kreeg vergiffenis. Wie ontkende, de doodstraf. De meerderheid van de gevangenen zou ook gemarteld zijn geweest.


Hoe kan ik als café deelnemen?

Bij een kroegentocht zoals deze is het vooral belangrijk dat de horecazaken genoeg plaats kunnen bieden aan de deelnemers. Naargelang het aantal inschrijvingen zal het aantal bezoekers per groep tussen de 20 en de 30 zijn. Deze moeten (zeker bij slecht weer) binnen ontvangen kunnen worden.

Verder hebben wij een logo nodig om op de affiche te plaatsen (indien we dat nog niet hebben).

En elk deelnemend café moet minstens 3 personen inschrijven. Hun inschrijfgeld zal door het café betaald worden bij ondertekening van het contract. Deze som mag het café volledig aftrekken van het inschrijfgeld dat in totaal betaald dient te worden.